Kupi ulaznicu

Novosti

Pridružite nam se u igri i slavljenju umjetnosti, doživite „ne-viđene“ užitke i neka nova iskustva iz našeg bogatog „svakonoćja“.

Nova dječja predstava

Vojin Perić: Kako se pravi pjesma
premijera, 03.travnja 2019. u 19:00 sati, Scena Vidra

Ekrančići, video-igrice, likovi koji pucaju jedni na druge, bore se trošeći život po život, napredujući level po level, sve je to svakodnevlje u kojemu žive naša djeca i prže svoje male misli na proizvodima umova kojima je virtual stvarnost, a cilj neka apstraktna pobjeda. Stisnuti nekome ruku, zagrliti ga, poljubiti za nekih svečanih dana, sve su to mekoće i slabosti, sve je to za neke male plačkice, a mi moramo biti jaki, odlučni i hrabri.

Sve je manje šaptanja i nevinih poljupčića, sve je manje ruke u ruci i leptirića u trbuhu, jer smo se ulovili u društvene mreže, pa se koprcamo kao zbunjene ribice i umišljamo si važnost broja „prijatelja", a broj lajkova kao lažno ogledalo, diže nam samopouzdanje i čini nas boljima samima sebi.

Tko danas govori Matoševu Djevojčici umjesto igračke, tko šapuće Barbaru, Jacquesa Préverta,  tko to svojoj prvoj ljubavi pokušava napisati pjesmu i ostaviti je ispod jastuka na kojemu voljeno biće sanja.

OVOM PREDSTAVOM htjeli bismo djeci otvoriti vrata poezije, tog suptilnog jezika muza, htjeli bismo im izgraditi kuću od riječi, kako bi njihova ljubav, njihova radost i sreća, jednog dana uselili u tu kuću i bili sretni u svom voljenju.

Ispričat ćemo im jednu kratku priču, a onda, zajedno s njima pisati pjesmice; o travi, o zecu, o ptici i ljubičici.

Jer, oni su djeca i bit će jednom Mi, pa neka znaju Matoša i Préverta, neka kroz ovu predstavu uđu u cvjetna polja kolektivne ljudske duše.

Vojin Perić

Kako se pravi pjesma

Dječja pjesma

Ako su djeca zeca zečići,
A djeca goluba golupčići,
Jesu li čovječja čovječići,
Ili su mali poljupčići?

Gledaj ih kako se slatko smiju,
Kako veselo trče i viču,
Iz očiju im sunašca griju,
Kao stvoreni za našu priču.

Ako su djeca ježa ježići,
dječica malog miša mišići,
Jesu li djeca snijega snježići
A djeca slatkiša slatkišići.

Vidi te male pametne glave, 
Kako veselo trče i viču,
Sad znaju kako se pjesme prave,
Zaslužili su ovu priču.

Vojin Perić