Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život

Kulturni Centar Baraka: Beton Mahala

KONTRAVERZNA PREDSTAVA BETON MAHALA STIŽE U ZAGREB
Predstavu su režirali Branislav Trifunović i Rifat Rifatović, a po tekstu i u izvođenju mladih novopazarskih glumaca. Ova ingeniozna ljubavna budnicau matičnom, Novom Pazaru zabranjena je od strane političkih moćnika, a biti će izvedena 28.studenoga 2016. u 20:00 sati, na Sceni Vidra.

Kreativni tim mladih umjetnika bio je izložen napadima i pritiscima različitih političkih opcija koje nisu bile zadovoljne objektivnim predstavljanjem situacije u gradu, jer su predstavu doživjele kao direktnu kritiku svog rada.

Povodom predstojećeg izvodjenja u Zagrebu, Branislav Trifunović izjavio je:

“Reakcije publike uglavnom su iste, u kom god gradu da smo gostovali. Ovo je priča koja se tiče svih nas, a ne samo “njih” koji dolaze iz Novog Pazara, jer se bavi tipičnom problematikom sa kojom se susreću sve zemlje u regionu.

Predstava Beton Mahala ne pripada ni lijevoj, ni desno politički orjentiranoj strani; ona je nešto treće. To treće za temu ima život, a ne suživot. Kazalište mora biti angažiranije i hrabrije jer ni jedna tribina, ni jedno predavanje, pa čak ni jedan tekst, ne mogu imati takav utjecaj na mlade ljude, kakav o ovoj tematici može imati živi kontakt sa njihovom generacijom koja govori svoje osobne priče na veoma uzbudljiv i specifičan način.

Brojni umjetnici sa područja Balkana, osjetili su potrebu da izraze svoje mišljenje o Beton Mahali. Glumac Sergej Trifunović, nakon prvog izvođenja izjavio je:

"Cela Srbija je „Beton Mahala“. Ovde se ne govori samo o životu u Novom Pazaru, ona je rađena od ljudi koji žive u Novom Pazaru. Taj problem sa kojim se oni susreću, a koji je između ostalog i nacionalni, jedan je od problema koji je duboko ukorenjen i rasprostranjen svuda. Svi mi se hranimo tim nekim ultrašovinizmom, kao da će nam ta neka etnička čistost doneti sreću. Sad kad bi u Srbiji živeli samo Srbi i u Hrvatskoj samo Hrvati, i Srbi i Hrvati imali bi podjednaki broj problema koje imaju sada, tako da, da li se neko preziva na ić ili nosi neko drugo prezime – apsolutno je nebitno. Nažalost, mi moramo da se sudaramo sa time kao da živimo u srednjem veku, ali dok god budemo imali takve mozgove, mi ćemo i živeti u srednjem veku.”

Do sada, predstava je izvedena u Novom Pazaru, Beogradu (9 puta), Sarajevu (3 puta), Novom Sadu (3 puta), Kotoru, Somboru (2 puta), Kragujevcu, Užicu, Kolašinu, Kočanima (Makedonija), Požegi, Dimitrovgradu, Aleksincu, Rumi, Indjiji, Bačkoj Topoli… sigurni smo da će se spisak “betoniranih gradova” širiti.

Predstava Beton Mahala proglašena je za najbolju predstavu na 51.dramskom amaterskom festival u Kočanima, u Makedoniji i osvojila Grand prix.

Režija: Branislav Trifunović i Rifat Rifatović

Igraju: Džana Ljajić, Ema Muratović, Ajtana Dražanin, Draga Kostić, Lejla Bučan, Amar Ćorović, Nedim Nezirović, Petar Kostić

Dizajn svjetla: Vahid Džanković

Dramaturg: Branislav Nedić

Glazba: Irena Popović

Trajanje: 90 minuta

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.

Dramski studio slijepih i slabovidnih Novi život, Šenoina 32, 10000 Zagreb (Google maps)
Tel: +385 1 4812 066, fax: +385 1 4840 091, teatar-slijepih@zg.t-com.hr, ravnatelj: Vojin Perić
Facebook | Twitter